Massieve vloeren

Planken (vloerdelen) waren eigenlijk bedoeld als constructievloer. Toen werden ze gespijkerd op de balken als draagvloer. Daarom zijn planken doorgaans 2 centimeter dik en met mes en groef om doorbuigen te voorkomen. Nu worden ze gebruikt als vloerbedekking. Planken zijn het stabielst als ze vol verlijmd en genageld worden op een ondervloer van bijvoorbeeld spaanplaat, maar het is ook mogelijk om ze zwevend te plaatsen.  Planken zijn in verschillende houtsoorten en breedtes te leveren, afgewerkt of ter plaatse geschuurd en afgewerkt.

Er is  ten opzichte van de laatste 30 a 40 jaar een terugloop in de massieve vloeren, door de opkomst van de duoplank (systeemvloer) en de lamelplank. Men moet zich realiseren dat niet de volledige 22 mm hout ook daadwerkelijk verbruikt kan worden. De mes en groef in de vloer zitten op ongeveer 7 mm van de bovenzijde van de plank. Mocht de plank zover afgesleten zijn, dan valt deze uit elkaar omdat het verband dankzij de mes en groef er niet meer is. Niet dat dit snel gebeurt, dit gebeurt natuurlijk pas na een periode van zo’n 80 tot 100 jaar, afhankelijk van het gebruik. Zie ook bij vloer renovaties.

Een massieve vloer is ook mogelijk in een appartement, maar wordt door ons niet geadviseerd, eigenlijk afgeraden vanwege de hoge investering in de benodigde ondervloer vanwege de vereiste geluidsreducerende maatregelen. Ter vervanging hiervan heeft men een aantal jaren geleden de duoplank of systeemvloer ontworpen.

 



Wij bellen u!

Wat doen wij met uw gegevens - bekijk onze privacyverklaring