Tapijttypen

Bovendien zijn tapijten vandaag de dag verkrijgbaar in meer structuren dan ooit.

http://www.paradetapijt.nl/uploads/RTEmagicC_6051bee0c1.gif.gif Bouclé of luspool
Dit is tapijt gevormd door poollussen die van gelijke of ongelijke hoogte zijn. In het laatste geval spreken we van een hoog/laag structuur.

Gesneden pool
Bij dit tapijt zijn alle poollussen in het materiaal tijdens het weven of tuften doorgesneden. Hier volgt de toelichting van de 4 types gesneden pool tapijt die voorkomen:

 


http://www.paradetapijt.nl/uploads/RTEmagicC_b0343f4db7.gif.gif


Velours Dit is een gesneden pool tapijt met lage, dicht op elkaar gezette polen. Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal, waardoor het tapijtoppervlak gekenmerkt wordt door een fluwelig en glad oppervlak.


http://www.paradetapijt.nl/uploads/RTEmagicC_2ea9ac366b.gif.gif


Frisé Dit is een gesneden pool tapijt waar het tapijtgaren in elkaar is gedraaid. In elkaar gedraaide garens noemt men getwijnd garen. In het pooloppervlak is vrijwel iedere pool afzonderlijk te onderscheiden.
Frisé tapijt heeft een levendige oppervlaktestructuur.


http://www.paradetapijt.nl/uploads/RTEmagicC_e48b2601dc.gif.gif


Saxony Dit is een frisé-tapijt, maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Saxony heeft door de hogere polen een luxueuze uitstraling.


http://www.paradetapijt.nl/uploads/RTEmagicC_53b995c82c.gif.gif


Shag of hoogpool Wanneer men de polen nog langer maakt en de pooldichtheid gering blijft, zullen de polen omvallen. Het tapijtoppervlak dat als gevolg hiervan ontstaat wordt shag-structuur genoemd en heeft een warrige en speelse

 

 Welke structuur je kiest, is weer vooral een kwestie van smaak. Bedenk dat hoge polen extra goed isoleren, maar dat ze ook wat makkelijker vuil zullen vasthouden.

 

Een passend tapijt

Houd bij het uitzoeken van een tapijt rekening met de ruimte waarin het zal komen te liggen en hoe die wordt gebruikt. Wordt er veel gelopen of gespeeld? Zullen er regelmatig kinderen of huisdieren met vieze voeten over de vloer rennen? Staan er bijvoorbeeld stoelen met wieltjes die vaak heen en weer geschoven zullen worden? Of wordt de kamer eigenlijk nauwelijks gebruikt?

 

Of een bepaald tapijt goed aansluit op je behoeften kun je eenvoudig controleren aan de hand van de zogenoemde PIT-symbolen die terug te vinden zijn op de rug van tapijtstalen. Deze geven informatie over de toepassingsgebieden en eigenschappen van het betreffende tapijt. Zo kom je bijvoorbeeld te weten of het tapijt geschikt is voor zwaar gebruik, zwenkwielen of vloerverwarming.

Laat je tenslotte bij het kiezen van een tapijt niet puur leiden door de prijs.

Er is gewoonlijk een reden waarom voordelige tapijten niet zo veel kosten. Ze slijten sneller en zijn daardoor eerder aan vervanging toe. Zo kan een goedkope aanschaf je op de lange termijn wel eens duur komen te staan.

 

 

 

 Wij bellen u!

Wat doen wij met uw gegevens - bekijk onze privacyverklaring